11 Migratory Birds that Brighten India Every Year

Whether we realize it or not, birds are valuable to us all. They have indeed been endowed with the ability to soar effortlessly in the air, unfettered. They inspire us in our fight for the ability to fly off and be easygoing. They recall us of innocence, and their calls are cheerful and melodic, brightening one’s day. Birds are vital to the ecology and habitat. Birds have a variety of life cycles, including behavioral, breeding, mating, and eating routines, to list a few. Birds migrate in a variety of ways, and most of these lovely birds migrate to India in the wintertime. World Migratory Bird Day is a powerful instrument for raising global awareness of the issues that migratory birds endure, as well as their ecological value and the need for global cooperation to protect them. Migratory birds travel great distances in search of the ideal physiological condition and environments for foraging, nesting, and rearing their offspring. Many magnificent birds migrate to India each year for food, nesting, and mating, ranging from Siberian Cranes to Greater Flamingos.

The following is a list of the most attractive migrating birds that visit India each year.

1. Siberian Cranes

Siberian Cranes are pure white birds that move to India in the winter. Snow cranes are another name for them. They are migratory birds that are nearly extinct. They are indeed the world’s third critically vulnerable crane group. The Siberian Crane population is predicted to number 3,800 birds. The arctic tundra of Russia and Siberia is home to these voracious cranes. Snow cranes are seabirds that wintered in Bharatpur Keoladeo National Park until 2002 when they became highly endangered. While the cranes spend the majority of their time in western Siberia, they migrate to India during winter to avoid the cold and food shortage in the Siberian areas. However, things have altered dramatically in recent years. In the last decade or two, the former visitors have begun to make erratic sightings, often vanishing for extended periods. Overcrowding, dramatic weather fluctuations and poaching are all factors in these phenomena. The Crane Association is doing everything possible to relocate the birds and return them to India.

2. Greater Flamingo

The Greater Flamingo is the largest of all the flamingo species that may be located on the Indian subcontinent. In any given location, they are expected to be the only big, pink bird. During the cold season, the seasonal bird can be seen in portions of Gujarat’s Nal Sarovar Bird Sanctuary, Khijadiya Bird Sanctuary, Flamingo City, and Thol Bird Sanctuary. It is the Gujarat state bird. They grow to be about 5 feet tall on usual, although some have been reported to develop to be as tall as 6 feet. The mating behavior is highly colorful and dramatic to watch. Whereas the Flamingos of Sewri are well-known throughout Bombay. Greater Flamingos, on the other hand, begin to drop into Flamingo City to an island called Anda Bet in the Greater Rann of Kutch, which is the species’ greatest breeding place in the country. About 10 lakh flamingos were counted on the island in 2011. Mostly in October do they calm down a bit. Flamingos are picky breeders who only reproduce in ideal circumstances. Before the flock of pink chooses to sit quietly, they consider the amount of water available and the access to food.

3. Demoiselle Crane

Demoiselle cranes are seabirds that spend the wintertime in the subcontinent of India. These birds are the tiniest variety of cranes and can be found in a range of habitats, especially Rajasthan’s deserts. These birds migrate to India from harsher parts of Eurasia in October and nest in different spots across Rajasthan until March. Western Eurasia’s birds will hibernate in Africa, whereas Asia’s, Mongolia’s, and China’s species will spend a few months on the Indian subcontinent. It is the tiniest crane species. It has a louder, relatively high vaunting sound than the ordinary crane. It has a moving exhibit like other birds, but it is more virtuosic than the average bird. The demoiselle crane can be found in some habitats, including deserts and a range of meadows. When it comes to breeding, though, they favor sparse foliage that is high enough to hide them and their eggs. They congregate in groups of up to 400 birds in late August and early September to plan for their trip to their winter territory. Demoiselles travel like all cranes during their seasonal journey south, with their face and head pointing forward and their lower legs firmly behind them.

4. Bluethroat

The thrush species includes a beautiful bird that appears like a sparrow, and these migratory birds can be seen in India during the cold season in Rajasthan. The Bluethroat loves to nest in extremely cold areas, such as Alaska. Near the wintertime, the Keoladeo National Park in Bharatpur, Rajasthan, is among the greatest places to see migratory birds. The bluethroat is a gorgeous bird that looks like a sparrow but has sparkling blue plumage below its neck. The bluebird is an outstanding mimic, responding to other species’ cries but maintaining a lyrical uniqueness in its sound. Because a fully-fledged bluethroat is scarcely larger than your hand, it cannot survive the harsh winters of Europe or Alaska. They have been reported to migrate much further south as the Maldives in search of a new habitat. In April, the insectivore returns home and begins looking for partners as the mating season approaches. This bird, as lovely as it is, is indeed a bashful one.  It finds sanctuary in dense foliage, but they can be identified while they are singing loudly or fluttering around looking for food.

5. Blue Tailed Bee-Eater

The Blue Tailed Bee Eater is a seasonal bird that can be seen in much of the Indian region during certain seasons. This brightly colored close passerine bird nests in grassland and is frequently observed near huge waterways. They are a little, located close bird belonging to the Meropidae family of bee-eaters. It is a migratory bird that can be observed periodically and migrates to the land to nest. The Indian dragonfly is the Bee Eater’s main food. It passes the summers in India before returning to Africa and other regions of Europe at the end of the year. Indian bees, Honey Bees, wasps, and hornets are the primary food of Blue Tailed Bee Eaters, which build their nests under the soil in shallow banks or vast open nearby waterbodies.

6. Bar Headed Goose

Headed to the Bar Goose is the world’s highest-flying bird, and it migrates to India during winter time. The bar-headed goose relocates over the Himalayas and spends the season in the Indian states of Assam and Tamil Nadu. The goose lives in tens of thousands around alpine lakes in Central Asia and travels in South Asia. In a ground habitat, it delivers three to eight eggs at a time. It is well-known for its high heights. The species is pale grey and has black stripes on its forehead, which identify it from other grey geese in the species. It’s also a lot lighter than the rest of the genus’ geese. In takeoff, it makes a goose-like honking sound. At 7,000 meters, bar-headed birds have been seen flying. The species’ current seasonal habitat is irrigated fields, where it lives on barley, rice, and wheat and may cause crop loss. Because it is regarded as lovely and produces rapidly, the bar-headed goose is frequently maintained in confinement. The bird is friendly and does not bother other species. Overhunting is said to be reducing the feral numbers in the United Kingdom. This bird is among the most prevalent visitors to India’s huge wetlands during the cold season. The Bharatpur Bird Sanctuary, also known as Keoladeo National Park, is India’s most popular avifauna sanctuary for spotting bar-headed geese.

7. Great White Pelican

The great white pelican sometimes referred to as the rosy pelican, is a huge species that may be found in Eastern Europe, Africa, and Northwest India. It has a wide beak and a wide neck pouch. During the wintertime, this bird relocates to India in great numbers, settling primarily in the states of Assam, Uttar Pradesh, Rajasthan, and Gujarat. They are large water birds with a yellow-orange neck pouch and a large bill. The Rosy Pelican is also notable for its massive wingspan, which may reach nearly 12 ft long. They nest on small, freshwater bodies with an abundance of fish, just like other seasonal shorebirds. Although the bulk of these species stays in Pakistan, some travel to India and others travel as far as Nepal. Because of overfishing, they had to migrate further south in search of food, causing a disturbance in their environment. They do, nevertheless, occasionally consume seabirds and ducklings, as well as steal food from other species.

8. Ruff

Ruffs are birds that live in the Arctic Tundra. Despite they pass the warmer months reproducing and raising chicks, the wintertime is a different story, as hell freezes over. The freezing weather forces everything to die, including vegetation, flowers, and bugs, causing them to migrate south. One of their favorite places in India, where they can get plenty of nourishment for their growing children. When the mating season begins around again, they return to the Tundra to begin the process all again. The ruff is a pot-bellied species with a narrow neck. A medium-sized wandering bird that nests in northern Eurasia’s wetlands and damp grasslands. The ruff breeds on natural freshwater wetlands and moist meadows in the lowlands. It prefers hummocky wetlands and flood plains with murky areas to barren tundra and regions adversely damaged by adverse weather. When they’re not nesting, the species frequent a variety of shallow habitats, including irrigated areas, lakeshores, mining slumps, and other floodplains. On migration, it is extremely sociable, flying in big groups of hundreds or thousands of birds. On the cooler climes, large dense flocks develop.

9. Northern Shoveler

The Northern Shoveler is a duck breed native to Europe and Northern Asia that passes its wintertime in southern Europe, Africa, the Indian Subcontinent, northern South America, and the Malay Archipelago. A vast proportion of these species that spend their wintertime in the Indian Subcontinent undertakes a strenuous voyage across the Himalayas, often stopping in marshes just south of the Himalayas until heading south to India. The birds, which live in swampy swamps in the north, have seen a massive increase in population during the last four decades, now totaling more than four million.

10. Comb Duck

The Comb Duck is a huge, unique bird that can be found throughout the Native range. Big, odd duck prevalent in marshes in Sub-Saharan Africa, Madagascar, and South Asia. It can also be found in mainland South America, from eastern Paraguay to the Paraguay River area in eastern Paraguay, south-eastern Brazil, and the far northeast of Argentina, as well as Trinidad. The odd duck prefers to stay away from social populations and is best at ease in humid tropical aquatic marshes and lakes. The duck relocates to India to flee extreme weather conditions in other parts of the world. It is mostly located in the state of Haryana.

11. Black-Tailed Godwit

Carl Linnaeus defined the black-tailed godwit as a big, long-legged, long-billed migratory bird in 1758. Summers are spent by black-tailed godwits in Iceland or Russia, where they nest, feed, and rear their offspring. The winter season in the north, however, is harsh on these sensitive species, so they fly south, arriving in the lowland damp meadows of North India. Birds that enjoy dirt and muck can usually be found near interior ponds, lakes, and wetlands. They eat largely insects or frogspawn and spend four to five months walking through India’s muddy terrain.

Leave a Comment